Logotyp
Huvudbild på sida

Botips

Här kan du hitta lite bra tips som rör din lägenhet. Får man skaka mattan från balkongen eller kan jag grilla på baksidan? Hitta du inte informationen du söker är du välkommen att kontakta oss så ska vi svara på dina frågor.

 • TV, bredband och telefoni

  Telia Fiber finns installerat i samtliga lägenheter i Laxåhems bestånd.Kom igångFör att komma igång behöver du beställa en fyrsiffrig kod från Telia som ska knappas in vid uppstart av TV boxen.Kanalpaket Start ingår i hyran.Ring 90 200 för att beställa koder och även uppgradera till större TV-paket eller anmäla att du vill ha bredband. 
 • Betala hyran

  När ska hyran betalas? Vad händer om jag inte betalar i tid? Hur kan jag vara säker på att hyran betalas in? När det gäller pengar så är alltid frågorna många. Här reder vi ut begreppen. När ska hyran betalas? Hyran för bostaden betalas i förskott varje månad. Senast den sista vardagen i månaden ska alltså nästa månads hyra vara inbetald till oss. Tänk på att alltid betala hyran i tid och att många överföringstjänster oftast tar några dagar på sig innan pengarna finns på vårt konto.Hur betalar jag in hyran? Använd alltid hyresavin du fått hem i brevlådan för att inte fördröja inbetalningen i onödan. Betalar du via din internetbank ber vi dig att alltid ange OCR-numret som finns på hyresavin.Du kan också betala via autogiro, vilket innebär att hyran med automatik dras från ditt bankkonto varje månad. Det gör att du inte behöver tänka hur och när hyran ska betalas. Den kommer alltid in till oss i god tid. Blankett finns att hämta på vårt kontor eller om du vill ha en blankett skickad till dig, ring 0584 - 473502. Om pengarna inte räcker? Skulle du hamna i ett läge där du har svårt att betala hyran är det allra viktigaste att du kontaktar inkassobolaget efter din första påminnelse. Tillsammans kan de försöka reda ut din situation, tex genom att göra en avbetalningsplan, innan skulden blir för stor.
 • Brandsäkerhet

  Brandvarnare - ett måste En brand kan växa oerhört fort och eftersom en brand ofta är ljudlösa i början kan det vara svårt att upptäcka dem i tid. Därför måste det finnas minst en fungerande brandvarnare per lägenhet. Det är din enklaste livförsäkring som dessutom är kostnadsfri när du bor hos oss. Det enda du behöver göra är att testa brandvarnaren med jämna mellanrum och se så att den fungerar. Ett bra tips är också att dammsuga brandvarnaren när du storstädar. Smuts och damm kan vara en bidragande faktor till att brandvarnaren slutar fungera. Byte av batteri sköts av hyresgästen.Släck levande ljus Glömda stearinljus orsakar många bränder. Använd gärna levande ljus, men gör det med försiktighet och tänk på att alltid släcka ljusen när du lämnar rummet - även om du bara ska lämna rummet en kort stund. Ställ ljusen på ett säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Lämna inte barn eller husdjur ensamma med levande ljus.Om det börjar brinna: rädda - varna - larma - släck  Tänk på att:Inget brännbart i trapphuset Trapphuset är en viktig utrymningsväg. En brand där kan få svåra konsekvenser. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Därför måste det hållas rent från brännbart material som barnvagnar, cyklar, dörrmattor m m.Håll vind, källare och garage låsta Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.Stäng in branden Brinner det i din lägenhet - ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt - stanna i din lägenhet! Larma 112 . Räddningstjänsten hjälper dig ut.Behöver du hjälp? Larma 112. Om du behöver hjälp, ring 112 . Försök att hålla dig lugn och svara på operatörens frågor. Hjälpen blir inte försenad för att du svarar på frågor.
 • Direktbyte - information

  Tänk på att handläggningstiden för direktbyte kan ta ca 4 veckor från det att en ansökan har inkommit. Under sommaren kan det ta längre tid då bemanningen är lägre både hos oss och andra hyresvärdar. Regler för direktbyte Ett direktbyte innebär att två hushåll byter bostad med varandra utan hänsyn till hur lång kötid man har.
  • Det är inget krav att den du byter bostad med ska vara en Laxåhems-hyresgäst.
  • Det är ett krav att båda parter planerar att bo permanent i lägenheten som bytet avser.
  • Det är ett krav att båda parter tidigare har fullgjort sina skyldigheter som hyresgäster och vara godkända av respektive hyresvärd.
  • Ett direktbyte måste godkännas av Laxåhem och nya hyresavtal undertecknas.
  • Om det inte finns något godtagbart skäl till direktbytet kan Laxåhem neka det. Den som byter bostad utan hyresvärdens samtycke riskerar att förlora sin lägenhet.
  • Om ni nyligen har geomfört ett direktbyte måste ni bo i bostaden i minst sex månader innan ni kan genomföra ett nytt direktbyte.
  • Om oriktiga uppgifter har lämnats vid ansökan kan lägenheten/lägenheterna sägas upp enligt hyreslagen § 42.
  • Garage och parkeringsplatser ingår inte i ett direktbyte.
   Har du hittat ett direktbyte? Gör så här: Tag kontakt med Laxåhems uthyrning tel. 0584 - 47 35 02 för att diskutera bytet. När direktbytet godkänts får ni ett skriftligt beslut med angivet datum då det nya avtalet börjar gälla. Ett nytt avtal tecknas tidigast två månader efter ansökan och då endast från ett månadsskifte.Hemförsäkring
  För att få teckna nytt hyresavtal med Laxåhem måste du ha en gällande hemförsäkring.
 • Autogiro

  Ett enklare sätt att betala hyran Laxåhem kan erbjuda dig ett enklare och mer bekvämt sätt att betala hyran. Det enda du behöver tänka på är att det finns pengar på ditt konto vid förfallodagen.Hör av dig på tel 0584 - 47 35 00 om du är intresserad så skickar vi en blankett.
 • Temperatur i din lägenhet


  När hösten och kylan kommerPå hösten är luften fuktigare och det kan göra att man upplever det kallare i lägenheten än det faktiskt är.Vi rekommenderar dig därför att sätta upp en termometer för att ha bättre koll på temperaturen. I en lägenhet ska temperaturen ligga omkring 21 grader (+/- 0,5 grader). Temperaturen ska mätas på en innervägg, minst en meter ovanför golvet och minst en meter från yttervägg för att det ska visa en rättvis siffra.Är elementet kallt? Kontrollera att termostaten inte är avstängd. Om elementet i alla fall är kallt kan du prova att vrida termostaten mellan öppet och stängt läge några gånger.Om temperaturen i din lägenhet är över 20-21 grader kan hela elementet vara kallt utan att det för den skull är något fel. Det är heller inget fel om elementet är kallare nertill än upptill, då fungerar det som det är tänkt. Värmesystemet styrs av utomhustemperaturen och därför varierar värmen på elementen.Om du har gjort vad du kan för att kontrollera elementen och mätt temperaturen enligt anvisningen vid minst två olika tidpunkter och den ändå ligger under 21 grader, ring Laxåhems felanmälan på telefon 0584-47 35 11.Vad kan man själv göra om det känns kallt?Tänk på att inte täcka för elementet med till exempel tjocka gardiner eller möbler. Då hindrar du värmen från att sprida sig jämnt i lägenheten. Ställ inte sängen vid fönstret eller mot en yttervägg och undvik att ha fönster öppna.
 • Uppsägning

  Uppsägning av bostad/garage/p-plats/lokal måste göras skriftligt. På baksidan av hyresavtalet kan du fylla i namn, datum osv. och lämna in till oss. När du sagt upp din bostad skickas en avflyttningsbekräftelse hem till dig.Uppsägningstiden är tre kalendermånader för lägenhet/garage/p-plats. Exempel: Säger du upp ditt hyresavtal den 14 februari är uppsägningstiden mars, april och maj. Ditt hyresavtal upphör alltså att gälla den 31 maj. Under uppsägningstiden betalar du hyran som vanligt.En månads uppsägningstid gäller vid dödsfall, flytt till särskilt boende för äldre i Laxå kommun samt flytt till seniorboende i Laxåhems fastighetsbestånd.Besiktning utförs efter överenskommelse vid avflytt. Alla utkvitterade och extrabeställda nycklar lämnas senast kl. 12.00 första vardagen efter att hyresavtalet gått ut.
 • Uthyrning i andra hand

  Uthyrning i andra hand godkänns för studier och arbete på annan ort.En förutsättning för att lägenheten ska få hyras ut i andra hand är att andrahandshyresgästen godkänns av Laxåhem. Möjlighet att hyra i andra hand gäller max 12 månader och ska vara godkänd av Laxåhem.Kontakta Inger Eriksson, 0584 – 47 35 02, för mer information.
 • Omskrivning av kontrakt

  Vid ändrade familjesituationer Vid samboförhållanden, ska sambon ha varit mantalsskriven på adressen sedan sex månader tillbaka. Då barn vill ta över lägenhet på grund av dödsfall, är det endast hemmaboende barn vilka alltid har varit skrivna på adressen, som har rätt till detta. Sambo och barn ska uppfylla AB Laxåhems uthyrningspolicy.
 • Trygghetsjour – ring 0584-101 13

  Givetvis ska man alltid visa hänsyn mot sina grannar genom att till exempel anpassa ljudvolym. Särskilt sen kvälls- och nattetid ska man av hänsyn till andra hyresgäster undvika att göra sådant som kan störa. Detta är en ordningsregel som gäller i de allra flesta hyreshus. Att exempelvis ha en högljudd fest på natten som stör andra hyresgäster är inte tillåtet.Trygghetsjour finns för att hyresgäster som blir utsatta för störning ska ha någonstans att vända sig. Till journumret kan du ringa på icke ordinarie arbetstid för att rapportera pågående störningar. Den störande kommer då att kontaktas och uppmanas till försiktighet. Händelseförloppet rapporteras till Laxåhem.För varje utryckning av bevakningsföretaget debiteras Laxåhem som hyresvärd en kostnad av bevakningsföretaget. Om störningen varit befogad, kommer vi att debitera störande hyresgäst denna kostnad. För att undvika att denna tjänst missbrukas måste den som ringer Trygghetsjouren alltid uppge sitt namn och adress. Den som anmäler störning kan inte vara anonym mot hyresvärd eller bevakningsföretaget. Däremot har ingen annan rätt att veta vem som rapporterat händelsen. Varje utryckning följs upp.